Ритлите при Лютиброд

IMG_1303Скални образования Ритлите

 

Категория: Скално образование

Местоположение: Лютиброд

 

Природният феномен Ритлите се намира в Искърския пролом, северно от село Лютиброд. Представляват варовикови скални образувания с възраст над 120 милиона години. Предполога се, че скалите са се отложили, докато региона тук е бил морско дъно. По-късно, при нагъването на Алпо-Хималайската планинска верига са се образували „Ритлите“ в днешния им вид.

Образуванията са по брега на река Искър и са като тесни, високи и успоредни една на друга стени, приличащи на ритли на каруца, поради което местното население ги е нарекло „Ритлите„.  Най-впечетляващи са четири успоредни отвесни стени на лявия бряг на реката, докато тези по десния са значително по-малки и по-слабо откроени.

Върховете на скалите са се оформили като страховити зъбери под влияние на времето и атмосферните условия. Височината им достига на места до 80 метра височина, дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината им е между 200 и 400 метра.

Скалните образования „Ритлите“ са обявени за природна забележителност през 1938 година. Недалеч от тях се намира Черепишкият манастир.IMG_1349

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Please leave these two fields as-is: