Нареченски бани

IMG_1653География

Нареченски бани се намира на 23 км югозападно от Асеновград

Село Нареченски бани се намира по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи. Един от най-известните Балнеолечебни курорти в България. Има три минерални извора – „Соленото изворче“, „Очното изворче“ и „Бански извор“. Тук се лекуват множество заболявания – нервни, диабетни, ендокриннообменни и др. Работят няколко балнеосанаториума и почивни станции. Около Нареченски бани има красива природа, която е съчетана с лечебните качества на минералната вода. През последните години значителен интерес към курорта проявяват и чужденци.

Религии

Християнска. Храм „Свети Пророк Илия“ – построен през 1929 г., Параклиси „Свети Никола“, „Света Богородица“ и новопостроеният през 2007 „Св. св. Козма и Дамян“.Населението в Нареченски бани и селото,от което произлиза-Косово е съставено от 100% Православни християни.

Забележителности

Близо до Нареченските бани се намират много забележителности. В посока Пловдив се намира Бачковският манастир – вторият по големина в България след Рилския, природния резерват „Червената стена“ край Бачково, Асенова крепост и Асеновград. На 37 км. е Кръстова гора. В посока Смолян са Чудните мостове, Чепеларе и Пампорово.

Редовни събития

IMG_1685

Други

Ледник Наречен на остров Александър в Антарктика е наименуван в чест на село Нареченски бани.[1]

Кухня

Предимно кухня от Родопите, която се запомня с неповторимия си вкус. Специалитети като качамак, пататник, родопски клин, марудник, катми и много други са известни в българската национална кухня.

2 мнения за “Нареченски бани

  1. Пожелавам Ви да посетите още много такива невероятно красиви места и да ги споделите с нас! Наслука!

  2. Много живописно и спокойно място! Идеално е за наистина пълноценна почивка. Идеално е човек да избяга от шума на града. Природата, като изключим изворите е дарила мястото с някакво особено очарование. Поне за мен е така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Please leave these two fields as-is: